Mia Damhus, 25. september 2013.
Undertegnedes nyhedsfeed på facebook skortede ikke på kommentarer og links til bloginlæg, da De 10 Nye Kostråd blev præsenteret i sidste uge.
Alle med en smule interesse for mad og sundhed har en mening om rådene. Og her på Center for Ernæring og Terapi holder vi os såmænd heller ikke tilbage.
Giver det mening med 10 generelle kostråd?
Egentlig er det jo fornemt, at vi lever i et land, hvor staten faktisk kærer sig om folkesundheden og bruger en hel del kræfter på både at formulere og siden kommunikere, hvad der er hensigtsmæssigt at spise.
Nogle vil måske finde det lige lovlig formynderisk. Men set med vores briller kan det nu være udmærket med nogle retningslinjer fra officielt hold, så menigmand ikke farer vild i sundhedsjunglen, hvor spisesedlen den ene dag fortæller os, at vi skal kaste os over den ædle kunst i stenalderlig kødspisning. Den næste dag kan vi læse i damebladet, at vi skal undgå at opvarme vores grøntsager til over 42 grader og i øvrigt udelukke alle animalske fødevarer. Og det seneste bud på en mad-mode-dille er at faste i 2 dage for så at spise normalt i 5 dage.
Men har man sagt ernæringsterapi, har man også sagt biokemisk individualitet. Og vores klare erfaring fortæller os netop, at one-size-fits-all desværre passer på ganske få. For mange er det simpelthen ikke nok.
Spørgsmålet er også i hvilken grad de 10 kostråd bliver omsat til praksis i de danske hjem. OG ikke mindst hvordan de fortolkes. Men det er en helt anden snak.
Lad være med at spise møgmad!
Man kunne også vende hele bøtten på hovedet og formulere ét kostråd: Undgå møgmad og styr udenom slik, sodavand, junk food, chips, hvidt brød og alt det, der ikke ligner hele fødevarer og ”rigtig” mad. Et kostråd der, hvis det rent faktisk ville blive fulgt, kunne højne folkesundheden i Danmark betragteligt.
Men spørgsmålet er selvfølgelig om et sådant kostråd ville komme på kant med fødevareindustrien (som i øvrigt også har siddet med ved bordet, da kostrådene skulle formuleres).
Og apropos fødevareindustrien, så sender DR pt. en interessant dokumentar: Dem der gør os fede, som kan ses via DR’s hjemmeside HER. En dokumentar der ret kontant sætter fokus på, hvordan industrien i allerhøjeste grad sætter standarder for folkesundheden i den vestlige verden.
Vi må ikke overse, at selvom læseren af denne blog formentlig hører til gruppen, der nøje overvejer om De 10 kostråd, 5:2-diæten, Raw Food, Stenalderkosten eller noget helt femte, er den helt rigtige kost, så er der en stor gruppe af mennesker i vores samfund for hvem bare det at undgå møgmad, ville være en kæmpe forbedring. Og i den forbindelse overveje, om vi overhovedet kan nå denne gruppe mennesker med velmenende kostråd eller om der skal andre boller på (industri- og lovgivnings) suppen.
Og hvad så med de enkelte råd?
De 10 nye kostråd byder på et par udmærkede fornyelser. Blandt andet et kostråd om at spise mindre salt især det fra forarbejdede produkter. Ligesom der nu anbefales max 500 g tilberedt kød fra firbenede dyr, hvilket må siges både at være et plus for miljø og sundhed (læs fx mere her).
Vi må også hilse velkommen, at ”Spis frugt og grønt, 6 om dagen” nu er blevet reformuleret til ”Spis frugt og mange grøntsager”, der gerne skulle understrege, at vi ikke kan nøjes med at spise frugt. Der skal grøntsager til alle hovedmåltider.
Til gengæld kan rådenes anbefalinger i forhold til fedtstoffer undre. Fx at blød og flydende margarine anbefales fremfor rent smør. Og at der langes ud efter mættet fedt over en kam, men det kan du læse et udmærket indlæg om her hos Annette Harbech Olesen.
Og her vil vi stoppe detaljerytteriet på de enkelte kostråd og slutte af med at pege på en alvorlig mangel i de 10 kostråd, nemlig at INGEN af dem beskæftiger sig med fødevarekvalitet – altså spørgsmålet om ordentlige råvarer.
For der er forskel på fisk. Det kan du fx se Bitz og Frisk sætte fokus på her.
Der er også forskel på, om vi spiser grøntsager der har vokset i en vatbakke i et hollandsk drivhus, eller grøntsager der er hevet op af marken hos den lokale økologiske bondemand.
Og således slutter vi af med at hilse Fødevarestyrelsens seneste kampagne Mad med mindre kemi velkommen. Her går man ligefrem ind og anbefaler økologiske fødevarer. Se bare her.
1 kommentar