Med udgangspunkt i 3 grundretninger kan linser og bønner bruges i mange forskellige retter.
- I supper, hvor linser især egner sig til at blive blendet
- I salater, hvor både linser og bønner smager bedst, hvis de får lov at ligge lidt og marinere og tage smag fra en god dressing.
- Blendet til hummus eller lignende bønnecreme/linsepure
I nedenstående forslag kan typen af bønner let skiftes ud med andre varianter.
Til supper er linser bedst.
- Blendet suppe
Bønner og linser bliver lidt melede ved kogning, så de egner sig godt til blendede supper.
Grøntsag: Fyldige mættende grøntsager som græskar, sød kartoffel, butternut squash, andre rodfrugter
Væske: Kog linser og grøntsager i bouillon, gerne Plantaforce eller miso
Godt fedt: Rund suppen af med en sjat god olivenolie i blenderen. Brug en håndfuld nødder eller græskarkerner ved servering.
- Bønnesalat
Udblød hvide bønner eller butter beans natten over. Kog i frisk vand i 1 time. De varme bønner overhældes med en syrlig dressing af balsamico, citronsaft, olivenolie og meget gerne rigeligt hakket frisk persille og timian. Smag til med salt eller tamari. Lad bønnerne trække i dressingen mindst 1 time, og vend ind i mellem, så alle bønner bliver marineret. Bønnerne trækker meget syrlighed ud af dressingen, så smag til undervejs og tilsæt mere balsamico eller citronsaft.
Brug de lækre salatbønner til alle slags grønne salater, med tangsalat eller som tilbehør til dampede grøntsager.
- Bønnecreme
Brug den klassiske hummusopskrift som udgangspunkt til mange varianter. Tricket er
- en slags bønne eller linse. Specielt velegnet er hvide bønner og røde linser
- en god kilde til fedt, f.eks. olivenolie eller tahin eller begge dele
- noget syrligt – citronsaft, gerne også skal, eller æbleeddike
- krydderier efter behag i øvrigt: Cayenne, spidskommen, paprika, karry, eller peberrod
- salt eller tamari til saltning
Du kan blende en rå rødbede med, så får du en smuk rød bønnecreme.
Se flere opskrifter under “Blog og tips”.
Like CET-siden på facebook.