Du, som er læser af denne blog ved det sikkert godt, men det kan være godt at blive mindet om: når vi vælger højkvalitet kostkilder til at dække vores behov for alle slags fedtsyrer – enkeltumættede, flerumættede n-3 og n-6, og mættede, så bliver vi belønnede med bedre fungerende cellemembraner. Det kan påvirke energi, humør og alle aspekter af kropslige funktioner – man kan næsten fristes til at skrive “selvfølgelig”.
Og folk har forstået det! De spiser fiskeolie som aldrig før. Vi presser skidtfisk til oliekapsler, vi presser alger, sæler, sardiner og krill i kampen mod de kroniske lidelser. Tilskud af fiskeolie er det kosttilskud, der er flest videnskabelige publikationer på.
Så hvorfor et blogindlæg om det? Vi skal vel bare fylde på – jo mere, jo bedre?
Her slipper du ikke for lidt baggrundsviden.
Den opfattelse af cellemembranen, vi underviser i og tror på, skriver sig tilbage til 1972, hvor Nicolson og Singer publicerede en beskrivelse af cellemembranens opbygning, der dengang blev kaldt the Fluid Mosaic Membrane Model(1). Den beskriver vores membraner som meget flydende og dynamiske, overvejende bestående af en type fedt (fosfolipider), som ligger tæt sammen, men ikke er egentlig bundet sammen. Fosfolipider indeholder 2 fedtsyrer pr. molekyle, og det er disse fedtsyrers karakter – struktur – der definerer membranens funktion. Flerumættede fedtsyrer er “krumme” og giver derfor en løsere pakket membran, som er mere smidig og fleksibel. Mangler der flerumættede fedtsyrer, så fosfolipiderne fortrinsvis indeholder mættede fedtsyrer, bliver membranen mindre smidig og kan fungere dårligere. Ødelægges fedtsyrernes struktur gennem oxidation (en følge af fri radikalbelastning, se tidligere blogindlæg her om antioxidanter), påvirkes membranfunktionen også. Det kan betyde dårligere signaloverførsel, som det fx. kendes ved insulinresistens, eller nedsat evne til at få de nødvendige ting ind i cellen og de overflødige ud.
Af særlig betydning er membranen omkring cellens energiproducerende organel, mitokondrierne. En stor del af energiproduktion foregår via enzymer, der direkte er indlejrede i mitokondriemembranen. Skader på denne membran har altså konsekvenser for cellens – og dermed vores – energi og funktion.
Mangler cellemembranen flerumættede fedtsyrer, sker der en langsom udskiftning, når vi begynder at spise fiskeolietilskud. I takt med forbedringen af fedtsyresammensætningen i membranerne fungerer alting bedre – cellens sukkeroptagelse forbedres, omsætningen af sukker til energi forbedres, og udskillelse af affaldsstoffer forbedres.
MEN, hvis årsagen til dårlig membranfunktion er, at fedtsyrerne er ødelagt af oxidation, så hjælper det ikke fuldt ud bare at fylde endnu flere af de sarte, flerumættede fedtsyrer på. Så ødelægges de også, hvis ikke man samtidig ændrer på det, der er årsagen til ødelæggelsen – oxidationen – af fedtsyrerne.
Det har da også vist sig, at tilskud af enkeltumættede fedtsyrer (fx. fra olivenolie) giver færre oxidationsprodukter end ved tilskud af flerumættede fedtsyrer. Der er altså en reel risiko ved bare (bevidstløst) at tage fiskeolietilskud uden at ændre de faktorer, der ødelægger dem. Og løsningen er ikke at tage antioxidanttilskud sammen med sin fiskeolie; det er ikke en dårlig ide, det er bare heller ikke en tilstrækkelig løsning, hvis der er underliggende årsager, der ikke adresseres.
HVAD KAN VI BRUGE DET TIL?
- Hvis du hurtigt bliver hjulpet af øget indtag af fedtsyrer, er det godt og du er heldig
- Hvis ikke, så er ændringer i livsstil (både kost, motion, søvn og afspænding) det næste
- En Middelhavs type kost med olivenolie som basis er hensigtmæssig
- Husk jævnligt at revidere dit behov for kosttilskud
- Flere slags påvirkninger kan bidrage til en oxidativ tilstand i kroppen: (kroniske) infektioner, forgiftninger, fødevarereaktioner, stress og andre følelsesmæssige forhold
- Vi tror generelt, at løsningen på dine helbredsproblemer ikke ligger i et pilleglas
- Har du svært ved at få varig bedring gennem ernæringsterapi alene, kan du i Kerneterapi arbejde med dine cellers funktion og kommunikation på et dybere plan.
1. Singer SJ, Nicolson GL. Science. 1972;9(2):155-176
Hvordan finder man frem til, hvad det er der oxiderer de indtagede fedtsyrer – og kan denne oxidation afjælpes ved de nævnte parametre (kost, motion, søvn og afspænding) ???
Og hvordan ser I det muligt jævnligt at revidere i ens behov for kosttilskud. Er det via tests eller?
Hilsen en af dem, som øser fiskeolie ind, supplerer med vitaminpille og pt. er optaget af emnet insulinresistens.
Rie