I vores forrige blogindlæg om solcreme lovede vi jer at vende tilbage med en kommentar fra Lis Dahl, ernæringsterapeut og indehaver af helsekostbutikken Natur og Trivsel i Ringsted.
Vi har spurgt hende hvilken solcreme hun anbefaler den bevidste forbruger at vælge?
“Der er ikke noget enkelt svar på hvilken solcreme, der er sundest at bruge. I helsekosten sælger vi flere forskellige slags solcreme med gode olier og aktive indholdsstoffer som fx aloe vera, og både med fysisk og kemisk solfilter. Nogle er mere behagelige at smøre sig med end andre.
De solcremer, der er mindst giftige, er dem med fysisk solfilter, men da det er en klistret fornøjelse at smøre dem på, har mange producenter af “naturlig” solcreme tilsat kemisk solfilter, for at gøre oplevelsen mindre ubehagelig. Søger man på de kemiske solfiltre, der bliver brugt, er der både for og imod, men der bliver stillet spørgsmålstegn ved dem, også af dem, der forsker i hormonforstyrrende stoffer. I Australien, som jo har verdensrekord i hudkræfttilfælde, stiller man spørgsmålstegn ved om det er solen eller de kemiske solfiltre, der er årsagen og her anbefaler mange zinkoxid (der er forbudt i Europa). Vores solcremer i helsekosten indeholder selvfølgelig ikke de mest giftige kemiske solfiltre, men der er stadig nogen usikkerhed om, hvor hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende de kan være alligevel.
Det er dog ikke alle fysiske solfiltre, der er sunde, da en del af dem indeholder nanopartikter af titandioxid. Nanopartikler kan jo ikke siges at være sunde, hverken for den der smører sig eller for miljøet. Dog påstås det fra nogle sider, at nanopartikler ikke optages i kroppen. Hvis en solcreme kun indeholder fysisk solfilter og man alligevil ikke bliver særlig hvid af at smøre den på, indeholder den nanopartikler – jo hvidere man bliver af at smøre cremen på, jo større partikler!
Et alternativ til at købe solcreme, kunne være at lave sin egen solcreme/olie. Her kan man vælge en ren økologisk olie, måske en med et højt indhold af antioxidanter som fx hindbærkerneolie, hybenkerneolie etc og så tilsætte Tiosol. Dette er et fysisk solfilter af titandioxid coated med silica og aluminiumoxid. I flg Urtegården, som sælger det, indeholder det så store molekyler at disse ikke kan komme gennem huden, men bare ligger uden på huden som en hvid film, der reflekterer solen. Man skal altså ikke være nervøs for sit helbred i denne sammenhæng, men måske for miljøet?
Konklusionen må blive, at det bedste er at holde sig ude af middagssolen eller tage let tøj på. Skal man smøre sig som beskyttelse kan man prøve at lave sin egen creme eller evt bruge de reneste solcremer med fysisk filter som fx dem fra Lavera eller Green People. Under alle omstændigheder er det nok bedst ikke at smøre hele kroppen ind i store mængder solbeskyttelse i månedsvis uanset om man vælger dem med fysisk eller kemisk filter.
Husk i øvrigt også at der er meget lidt forskel på hvor mange stråler cremen beskytter mod. SPF15 beskytter mod 93%, SPF30 od 97% og SPF50 mod 98% af UVB-strålerne.”