Af Kirsten Skjerbæk, september 2015
For de som længe har været overbevist om at svaret er ”ja”, er et videnskabeligt studie fra
2014 ikke bare en fjer i hatten, men også en blåstempling af deres opfattelse. Man skal være
varsom med at proklamere, at noget som helst i denne verden er ”videnskabeligt bevist”, men
det er hermed tilladt at udtale, at det nu er sandsynliggjort med statistisk signifikans: ӯkologi
ER bedre” – bedre for jorden, planterne, dyrene og menneskenes sundhed.
De er kommet frem til følgende resultater på baggrund af analyse af mere end 300
videnskabelige artikler:
Produktionsmetoden har betydning for kvaliteten: Fødevarens kvalitet påvirkes af
den måde den er dyrket på.
Mere af det gode, mindre af det slemme: Økologiske afgrøder og forarbejdede
produkter (brød, babymad, frugtjuice og vin) har flere af de ønskede
antioxidanter/polyfenoler og mindre af det potentielt skadelige cadmium, nitrogen og
pesticidrester end tilsvarende konventionelle afgrøder og produkter.
Helbredsfordele: Det er påvist i mange undersøgelser at plante-antioxidanter og
(poly)fenoler har sundhedsmæssig effekt på mennesket, bl.a. gennem beskyttelse mod
kræft, diabetes, hjerte-karsygdomme og neurologiske lidelser.
Reduktion i pesticider: Økologisk fødeindtagelse giver nedsat udsættelse for
syntetiske pesticidrester. Studiet har vist at indholdet af pesticidrester er op til fire
gange så ofte forekommende i konventionelt producerede afgrøder som i økologiske.
Angående pesticidrester i fødevarer så råder den danske forsker Philippe Grandjean til, at
især gravide bør spise økologisk, da selv små rester af pesticider kan skade børns hjerner. Og
så siger det sig selv, at også børnene har bedst af økologisk, da deres hjerner udvikler sig
videre efter fødslen – og så er der alle os andre…
“Angående antioxidanter: Ved et skift til indtag af økologiske fødevarer svarer det til at
spise en til to portioner frugt og grønt mere hver dag.”
Artiklen er trykt i British Journal of Nutrition 2014, 112, 794-811. Efterfølgende er der i 2015
udgivet en pjece, som opsummerer resultaterne. Begge dele kan hentes her.