Af Tine Grandjean, 6. marts 2014.
Vi bliver nødt til at forholde os til, at vacciner hverken er sikre eller uden bivirkninger. HPV-vaccinen, der siden 2009 er blevet en del af det rutinemæssige vaccinationsprogram, er ingen undtagelse. Er skaden sket er det absolut vigtigt at indberette bivirkninger, men det er også vigtigt at tænke i genopbygning – og her ser det ud til, at kosten spiller en væsentlig rolle.
HPV-vaccinen er ikke en garanti mod udvikling af livmoderhalskræft
Mere end 350.000 danske piger har fået tre stik i overarmen med HPV-vaccinen, siden den blev indført som en del af det danske vaccinationsprogram i 2009. Vaccinationens formål er at beskytte mod HPV (Human Papilloma Virus), som i nogle tilfælde kan give livmoderhalskræft (hos de fleste forsvinder infektionen af sig selv igen).
Vaccinen beskytter således mod 2 af de former for HPV (Human Papilloma Virus), der kan give kræft, men ikke de cirka 13 andre. Så selvom vaccinen beskytter mod HPV 16 og HPV 18, der tilsammen ser ud til at være skyld i 70% af alle tilfælde af livmoderhalskræft, er vaccinen altså langt fra nogen garanti mod infektion med HPV og udvikling af livmoderhalskræft.
Vi må også forholde os med en vis ydmyghed til langtidseffekterne af vaccinen. De kliniske forsøg i forbindelse med udviklingen af HPV-vaccinen har kun kørt i 5 år. Herefter ved vi meget lidt om både cancerrisiko og senbivirkninger. Hvilke konsekvenser har det fx for fertiliteten? Læs fx med her. Og hvor længe yder vaccinen i virkeligheden beskyttelse? Læs fx med her.
Et stik med alvorlige bivirkninger (for nogle)
“Al medicin har bivirkninger. Det gælder også vacciner.”
Sådan skriver Sundhedsstyrelsen på deres hjemmeside og erkender, at der kan forekomme bivirkninger ved vaccinen. Til gengæld er SST mere tilbageholdne med at anerkende de alvorlige bivirkninger, vaccinen ser ud til at have for nogle.
Bivirkninger der i august 2013 fik to danske læger til at gå til medierne og advare mod vaccinen. Læs med her.
Og det fik antallet af indberetninger til at stige ret markant. Det er i hvert fald meldingerne fra Vaccinationsforum (vi venter stadig på tallene fra SST).
”Indtil da havde vi haft omkring 5 henvendelser, men herefter vælter det ind med henvendelser fra folk, der pludselig kunne forstå sammenhængen mellem underligt opståede fysiske symptomer og vaccinationstidspunktet.”
Føleforstyrrelser, kraftnedsættelser, muskelsmerter, enorm træthed og hovedpiner hører til de symptomer, de bivirkningsramte oplever.
Læge og Phd-studerende Louise Brinth (læs mere her) bekræftede dette billede på ajourføringsseminaret for Danske Ernæringsterapeuter i januar 2014. Hun fortalte netop, at hun ser flere og flere unge kvinder, der fra at have levet et aktivt udadvendt liv pludselig får massive problemer med svimmelhed, kvalme, besvimelser, træthed, hovedpiner og andre tegn på ubalancer i det autonome nervesystem. Louise Brinth gjorde en del ud af netop at holde fast i kompleksiteten omkring disse opståede symptomer – at det ikke er bare en årsag – alligevel så hun hos flere, at symptomerne netop var opstået efter en omgang kyssesyge eller en HPV-vaccine.
Genopbygning af skader med hjælp fra kosten
Og som ernæringsterapeuter blev vi helt varme om hjertet, da Louise Brinth fortalte om, hvordan hun støttede patienterne i genopbygning. Hun pegede blandt andet på, at en mere basedannende kost (plantebaseret) uden kendte allergener (som fx mælk og gluten) samt mere vand og salt, var nogle af de ændringer, hun kunne se hjalp patienterne på vej.
Desuden talte hun med største naturlighed om næringsstofmangler, tarmens mikrobiota, fødevarereaktioner og toksiske belastninger som med og modspillere i forhold til ubalancer i det autonome nervesystem (og altså også de symptomer hun så hos kvinder med vaccinationsskader).
Alt sammen ubalancer vi kan arbejde på at genoprette med functional medicine og ernæringsterapi.Og fra Vaccinationsforum er budskabet ligeledes klart:”Det ser ud til at kosten gør en forskel. Men på Facebook florerer der pt. alskens råd som jeg i nogle tilfælde er bekymrede for. Derfor er jeg også konsekvent begyndt at henvise de vaccinationsskadede til ernæringsterapi,” forklarer Else Jensen formand for Vaccinationsforum.