Af Mia Damhus, 11. maj 2015.
Havre er en fortrinlig kornsort – lad det være sagt. Der er masser af godt at sige om havre – opløselige og uopløselig fibre, et relativt højt proteinindhold.
I forhold til mennesker med kroniske helbredsproblemer, hvor kosten er i søgelyset, går vi jo spadestikket dybere i vurderingen af en fødevares fordele. Havre var først i mange år på listen over glutenholdige korn og vi kunne derfor finde på at udelukke havre fra kostplanerne. Så blev den frikendt for gluten, såfremt den blot var dyrket og håndteret uden iblanding af hvede/rug/byg. Alligevel har mange af os behandlere oplevet, at en del af vores følsomme klienter heller ikke tåler den glutenfri havre.
Ved DTUs dag om Cocktaileffekt af kemikaliepåvirkninger i marts 2015 gav seniorforsker ved DTU Peter Have Rasmussen en spændende indføring i problemer med mycotoxiner i dansk korn. Og min sandten, om han ikke sagde, at havre er den af kornsorterne, der er hårdest ramt af svampe og har de højeste niveauer af mycotoxiner.
Det kan jo forklare, hvorfor vi ser atypiske reaktioner på også den glutenfri havre. Måske kan vi bruge det som fingerpeg om, at de personer, der reagerer ekstraordinært på havre, generelt er mycotoxinbelastede; det giver nogle behandlingsmæssige tanker.
Spændende – og vi håber, at Peter Have Rasmussen kommer og beriger os yderligere ved Danske Ernæringsterapeuters årsmøde i januar 2016.