Mia Damhus, august 2016
Mælk er andet end laktose! og problemer med at tåle mælk er ofte langt mere end laktoseintolerans.
Laktoseintolerans er en enzymdefekt, hvor tarmen ikke i tilstrækkelig grad evner at spalte laktose (et disakkarid, som spaltes til glukose og galaktose af enzymet laktase). Hvis laktose ikke nedbrydes, kan det dels give diarré, dels fodre en skæv tarmflora og ad den vej give en lang række andre fordøjelsesrelaterede symptomer. Det er velkendt, at evnen til at spalte laktose knytter sig til børneårene (der er laktose i ammemælk), og at store dele af jordens befolkning som voksne ikke danner laktase og altså ikke bør have mælkeprodukter, der indeholder laktose. Tørre oste eller youghurt, hvor al laktosen er omsat af bakterier, kan ofte tåles i en vis udstrækning.
MEN: Mælkeprodukter er karakteriseret ved dels en kulhydratfraktion (det er
laktosen), en proteinfraktion (som omfatter kasein og valleproteriner),
og en fedtfraktion. Og set fra immunsystemets vinkel er det proteiner, der er mest faretruende.
Vores immunsystem er gearet til at genkende fremmede mikroorganismer, virus eller andre antigener med stor præcision. Det, vi danner antistoffer imod og har hukommelse for i immunsystemet, er typisk fremmede proteiner. Og det gælder selvfølgelig mælkeprotein, endda måske oftere, fordi mange bliver eksponeret for mælk fra andre dyr end mennesket meget tidligt i livet, hvor immunsystemet ikke har opbygget tolerance endnu.
Hvis du vil undersøge, om du kan tåle mælk, er det altså IKKE nok at blive undersøgt for laktoseintolerans. Og hvis du er blevet foreslået en mælkefri kost, skal du IKKE inkludere laktosefri produkter, før du har prøvet en regelret elimination af alle mælkeprodukter og efterfølgende gennemført en bevidst afprøvning.
En lang række laktosefri mælkeprodukter er nu på markedet. Om det er en del af afsætningskampagnen fra producenten skal jeg ikke kunne sige, men samtidig med at de kom på markedet, bredte der sig en kollektiv begrebsforvirring, der lige nu betyder, at også nogle fagfolk nærmest sætter lighedstegn mellem mælk og laktose. Det er ikke i orden og vil forsinke rette behandling af de mennesker, der faktisk får et lettere liv uden mælkeprotein.
At der også er en epidemi af skyr og valleproteinpulvere er uheldigt i lyset af, at netop valleproteinerne faktisk stimulerer insulinniveauet, hvilket generelt er et problem i vores livsstilsrelaterede lidelser.
Læs gerne videre i “Andre boller på suppen” – køb på CETs webshop og få den sendt portofrit lige til din dør med masser af mere præcis viden om disse områder.
www.cetcenter.dk/webshop