Af Mia Damhus, ernæringsterapeut DET, cand. pharm. 5. december 2016
Dagen bragte en pressemeddelelse om hårrejsende profithunger i farmabranchen. Det taler for sig selv og er ikke noget, vi her skal spinde lange ender over. Men i hele diskussionen om prioriteringer i sundhedsvæsnet, herunder om alle skal have krav på nyeste (og dyreste) medicin, er det så underligt, at der SLET ikke bliver inddraget billige og rimelige muligheder for at gøre noget mere eller andet.
Eksempelvis ved behandling af gigt er vejen til behandling med ret bekostelige præparater tilsyneladende blevet meget kort. Det skriver jeg ud fra de mange klienter, vi møder her i klinikken. Behandling med “biologisk” medicin koster 10-12.000 kr pr måned, og listen over bivirkninger, som er meget almindelige og almindelige, er alenlang. Alligevel sidder det løsere på receptblokken nu, er indtrykket set herfra.
Jeg under gerne smerteplagede patienter med eksempelvis reumatoid artritis (leddegigt) smertelindring; men det ville være en fantastisk forbedring, hvis man forudgående havde igangsat et offensivt ernæringsterapeutisk program. I nogen tilfælde ville det afhjælpe gigten som sådan (dette må stå hen som min påstand, men vi medvirker gerne ved praksisforsøg); i andre tilfælde ville det ikke, men indsatsen ville formodentlig kunne udsætte/afbøde eller afværge en del af bivirkningerne. Forskning har jo vist, at mennesker med reumatoid artritis ligger lavere end andre på en lang række vitaminer og mineraler, og set fra kroppens biokemis side, kan det gøre stor forskel på afgiftningsenzymer, immunfunktion og den enkelte celles evne til at danne energi til normalfunktion.
Det ville vel være helt i orden at stille et lillebitte krav op, før man går ud med den meget dyre medicin, bare den enkelte fik hjælp nok til at lykkes med nødvendige livsstilsændringer.
Personligt vil jeg gerne stille op til gratis behandling af nydiagnosticerede leddepatienter, hvis jeg bare får det halve af det, som man ellers skulle have betalt for deres medicin. Det er et tilbud!
I bogen “Andre boller på suppen” kan du læse videre om emnet – altså ikke medicinpriser, men tilgangen til at behandle inflammatoriske lidelser med funktionel medicin.