Kirsten Skjerbæk, 11. juni 2014.
Det har længe været kendt, at køer slipper meget methan ud af deres tarme. Det er nærliggende fra en ernæringsterapeutisk synsvinkel at tænke på om også køerne gennem deres moderne livsstil har fået tiltagende problemer med fordøjelsen?
Køer er fra naturens side skabt til at fordøje græs og hø og det har de gjort i årtusinder. Med det industrielle landbrug, vil man gerne have koen til at vokse hurtigere og til at yde mere mælk, derfor har man fundet på at give dem kraftfoder og ensilage – uden rigtig at tage stilling til om de kan fordøje det. Man har fundet ud af at køer, som os mennesker kan få sur mave – hos koen sur vom, hvilket hos koen såvel som hos mennesket giver anledning til ubalance i tarmfloraen med overvækst af uønskede bakterier og udvikling af luft, dvs. forskellige gasarter, herunder methan, som er en drivhusgas, der
bidrager til den globale opvarmning. Af den grund er man begyndt at interessere sig for køernes gasudslip!
bidrager til den globale opvarmning. Af den grund er man begyndt at interessere sig for køernes gasudslip!
Nu har canadiske forskere fundet ud af at tilsætte forskellige urter til foderet og en lovende urt er oregano. De har i stigende
mængder tilsat oregano til køernes foder og fandt at mængden af methan faldt mere og mere med stigende mængde oregano. Man er også i gang med at undersøge om tilsætning af urter til foderet har andre gavnlige virkninger for køernes
sundhed.
mængder tilsat oregano til køernes foder og fandt at mængden af methan faldt mere og mere med stigende mængde oregano. Man er også i gang med at undersøge om tilsætning af urter til foderet har andre gavnlige virkninger for køernes
sundhed.
I det biodynamiske landbrug har man længe brugt urter i markerne som køerne afgræsser og mange biodynamikere er nu ved helt og holdent at gå tilbage til udelukkende at fodre med græs og hø. I forvejen skal de biodynamiske køer være på græs hele sommeren. Drøvtyggere og i særdeleshed køer er meget vigtige i det biodynamiske landbrug, ikke i første række for deres leverance af mælk og kød, men fordi deres møg er afgørende for en god kompost.
I biodynamisk landbrug er komposten det helt centrale, fordi den er det ultimative jordforbedringsmiddel. I denne landbrugsmetode bringes møget ikke direkte på marken, men komposteres sammen med planteaffaldet og nogle specielle
præparater – og derfor bliver det af største vigtighed at koens fordøjelse er optimal, så det møg koen leverer, er af bedste kvalitet. Det sikrer at jorden får en god struktur og gode næringsstoffer, som giver gode og næringsrige afgrøder til os mennesker, så vi også kan få en god fordøjelse og (for)blive sunde og raske.
I biodynamisk landbrug er komposten det helt centrale, fordi den er det ultimative jordforbedringsmiddel. I denne landbrugsmetode bringes møget ikke direkte på marken, men komposteres sammen med planteaffaldet og nogle specielle
præparater – og derfor bliver det af største vigtighed at koens fordøjelse er optimal, så det møg koen leverer, er af bedste kvalitet. Det sikrer at jorden får en god struktur og gode næringsstoffer, som giver gode og næringsrige afgrøder til os mennesker, så vi også kan få en god fordøjelse og (for)blive sunde og raske.