Tillykke til Jens Bülow, som efter mange års forskning i fedtvæv i juli 2011 tiltrådte et professorat ved Biomedicinsk Institut, Københavns Universitet. Som opfølgning på hans tiltrædelsesforelæsning 6. januar 2012 (“Fedtvævet – ven eller fjende”) havde Weekendavisen d. 3. februar en artikel om fedt og fedme, belyst gennem et interview med Jens Bülow.
Det var befriende at læse Jens Bülows udsagn om nogle af de myter, som vi også har taget til orde imod. Han peger netop på det faktum, at udviklingen af diabetes ikke er automatisk relateret til overvægt og i den forbindelse på udviklingen i bl.a. Indien. De af jer, som er studerende hos os på CET, vil huske, at I har hørt om dette gennem de sidste par år, og dig, der læser bloggen, kan gå tilbage til blogindlægget Fedme, detox og diabetes i 2010.
Hvorfor er det vigtigt for os ernæringsterapeuter? Jo, fordi vi – i forhold til sundhedsvæsnet – fortsat står ret alene med at tro på værdien af begrebet AFGIFTNING. Vi kan håbe, at Jens Bülows fortsatte forskningsindsats omkring årsagerne til, at diabetes udvikles hos nogle overvægtige, men ikke synes specifikt at være en følge af fedmen, kan føre ham på sporet af toxiske belastningers betydning. Så længe afgiftning anses for alternativ mumbojumbo, går der for lang tid til den almindelige patient får nødvendig hjælp.
Og vi ved, at det kun er et vist udsnit af befolkningen, vi ser hos os i individuel konsultation. Hvad med de andre? De er nødt til at vente på, at deres primære sundhedsprofessionelle lærer noget om leverenzymer og nødvendige kostfaktorer i afgiftningfunktionen.
Det kunne være fantastisk, hvis eksperterne på Syddansk Universitet, som ved en masse om miljøtoksiner (Grandjean et al.), biomedicinere og ernæringsfeltet tog et fælles overblik. Det er sådan, vi gør inden for ernæringsterapien: trækker på mange discipliner samtidig og går på tværs.
Der er viden nok. Det næste er at få nogle udmeldinger fra vidensautoriteterne, som er så håndfaste, at det også fører til politiske interventioner. Det ser vi frem til.